پیرچشمی از دست دادن تدریجی توانایی چشمان ما برای تمرکز بر روی اجسام مجاور است.با این حال دچار شدن به پیرچشمی یک اتفاق طبیعی و در عین حال آزاردهنده در سنین بالاتر و یا پیری ست.پیرچشمی در اوایل دهه چهل سالگی آغاز و تا سن شصت و پنج سالگی پیشرفت کند. بنابراین در بیشتر مواقع افراد با مطالعه کتاب یا روزنامه به مرور زمان با پیرچشمی آشنا خواهند شد. البته همواره به همه افراد توصیه می شود که حداقل سالی یکبار برای تست معاینه چشم به پزشک متخصص چشم مراجعه کنند و مشکل پیرچشمی نیز با اولین معاینه توسط پزشک به راحتی قابل تشخیص خواهد بود .
فهرست مطالب
تفاوت پیرچشمی با دوربینی چیست ؟
اگرچه ممکن است برخی از علائم پیرچشمی شبیه به دوربینی باشد، اما در نفس هردو اختلال کاملا متفاوت از یکدیگر هستند.به بیان دیگر همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، پیرچشمی در نتیجه ی ضعف ماهیچه های چشم برای حرکت دورانی و از دست دادن انعطاف پذیری عدسی چشم از سنین چهل سال به بالا مشهود خواهد شد و چشم دیگر قادر نیست همانند گذشته برای دیدن اجسام، انعطاف پذیری معمول خود را نشان داده و بر روی تصاویر تمرکز کند. بنابراین انجام فعالیت های مرتبط با چشم به خصوص در فاصله نزدیک برای افراد به مراتب سخت از گذشته خواهد شد. این در حالیست که دوربینی در دسته عیوب انکساری چشم قرار می گیرد که در آن فرد برای دیدن اجسام نزدیک دچار مشکل می شود زیرا اندازه عدسی کوتاه تر از حالت طبیعی می شود.
علائم پیرچشمی چیست ؟
پیرچشمی نیز مانند دیگر بیماری ها علائمی از خود نشان می دهد که در افراد مختلف ،می تواند متفاوت باشد.علائم پیرچشمی به تدریج ایجاد می شود و ممکن است فرد ابتدا از سن چهل سالگی به آن دچار شود .
موارد زیر می تواند برخی از علائم رایج با ظهور پیرچشمی در افراد باشد :
- تمایل به دور نگه داشتن مطالب مکتوب کتاب یا روزنامه در فاصله ی بیشتری از چشم ببه هنگام خواندن
- تاری دید به هنگام مطالعه عادی
- خستگی چشم یا سردرد پس از مطالعه یا انجام کار هایی که نیاز به تمرکز و نگاه کردن از فاصله نزدیک دارند
بنابراین همواره توجه کنید که خستگی و قرار گرفتن در نور کم می تواند علائم بالا را نیز تشدید کند . همچنین افرادی که ساعات طولانی با کامپیوتر و موبایل کار کرده و یا درگیر کار های ظریفی چون طراحی و یا خیاطی هستند، سریع تر از بقیه افراد متوجه ابتلای خود به پیرچشمی می شوند .
چه زمانی برای تشخیص پیرچشمی به پزشک مراجعه کنیم ؟
بهترین زمان برای تشخیص پیرچشمی به هنگام مواجهه با تاری چشم به خصوص در زمان مطالعه است.علاوه بر آن از دست دادن ناگهانی بینایی دریک چشم بدون هیچ درد یا علائمی، تاری یا دید مبهم اجسام به طور ناگهانی، دیدن نقاط سیاه یا هاله ای اطراف چراغ یا نور و دوبینی می تواند از دیگر علائم شایه به هنگام بروز پیرچشمی باشد .
بیماران مبتلا به پیرچشمی دارای نوعی مشکل یا اختلال در انعطاف پذیری عدسی چشم هستند. به بیان دیگر با افزایش سن، عدسی چشم به مراتب انعطاف پذیری خود را از دست داده و در این حالت ماهیچه های مژگانی چشم که وظیفه تنظیم کردن حرکت چشم را دارند ، ضعیف شده و توانایی نگهداری عدسی چشم و تنظیم حرکات را ندارند . به همین دلیل نور بازتاب شده از اشیاء به راحتی بر روی شبکیه متمرکز نشده و فرد توانایی دیدن اجسام به صورت واضح ندارد. به همین دلیل گفته می شود که با بروز پیرچشمی فرد توانایی تمرکز کردن بر روی اجسام خارجی را از دست می دهد .
چه مشکلاتی در صورت ابتلا به پیرچشمی ، عدم پیگیری و درمان می تواند برای فرد به وجود بیاید ؟
عدم تشخیص و پیگیری در زمان مناسب در صورت ابتلا به پیرچشمی می تواند سبب ایجاد شرایط سختی برای فرد بشود .برای مثال :
- افزایش اختلال در تاری دید به خصوص درمورد اجسام نزدیک
- افرادی که مبتلا به آستیگماتیسم هستند، با افزایش نمره آستیگمات چشم مواجه می شوند
- بروز اختلال در توانایی و قدرت بینایی در افراد می شود
چگونه پیرچشمی را درمان کنیم ؟
پیرچشمی می تواند در اثر عوامل متعددی تحت تاثیر مصرف دارو ها ، ویژگی های مرتبط با ساختار فرد، دوربینی چشم و یا عمل های جراحی صورت گرفته در بخش داخلی چشم باشد.
بنابراین درصورت ابتلا، بهترین و موثر ترین درمان برای پیرچشمی استفاده از عینک نزدیک بینی یا عینک پیرچشمی ست. با این حال در طول یک دهه اخیر، روش های جدیدی برای درمان پیرچشمی وارد دنیای پزشکی شده است که در ادامه سعی داریم هرکدام را به اختصار توضیح بدهیم .
فمتو لیزیک با تکنیک کمرا (Kamra)
فمتو لیزیک کمرا یکی از روش های نوین درمان پیرچشمی در دهه اخیر به شمار می رود. علاوه بر آن با توسعه و گسترش تکنولوژی درباره لیزر های مورد استفاده درچشم پزشکی و ایجاد بیومتریال های باکیفیت و دقیق که بیشترین سازگاری را با بدن دارند با کمک گرفتن از تکنیک های درمانی جایگزینی کامل برای درمان پیرچشمی، محصولی به نام کمرا ایجاد شد.
در واقع فمتولیزیک با تکنیک کمرا یک دورن-کاشت (Inlay) است که به وسیله موادی از جنس پلیمر که با بدن انسان سازگار هستند، ساخته شده است. تکنیک کمرا از ابتدا برای پایین آوردن یا از بین بردن وابستگی فرد به عینک و اصلاح دید نزدیک فرد به عرصه چشم پزشکی معرف شد. سوراخ کمرا برای تمرکز بر نور وارد شده به چشم استفاده می شود و همانند دوربین عمل می کند .به بیان دیگر درون کمرا به شکل حلقه هایی با ضخامت بسیار کم (اندازه پنج میکرون) وجود دارد وبه کمک سوراخ کمرا دید دور فرد ثابت مانده و دید نزدیک نیز به وضوح بیشتری می رسد.در این نوع جراحی هیچ نوع بخیه و بیهوشی وجود ندارد و به طور معمول افراد به مدت چهل و هشت ساعت بعد از انجام عمل جراحی قادر به انجام فعالیت های روزانه خود هستند .
تغذیه مناسب پیرچشمی
همانطور که می دانید داشتن تغذیه مناسب اولین و مهم ترین عامل تاثیر گذار در تضمین سلامت چشم ها است. مواد مغذی و مکمل هایی که به کمک رژیم غذایی سالم به بدن می رسند وظیفه ی تکمیل نیاز های عمومی بدن را به عهده دارند. علاوه بر آن، ویتامین ها در تقویت سلول های بدن انسان نقش بسزایی را بازی می کرده و کمک درکاهش ابتلای فرد به بیماری های مختلف می کنند. به همین دلیل در برخی موارد که فرد قادر به تامین نیاز روزانه خود از مواد مغذی چون ویتامین ها و پروتئین هارا نیست، ناچار به استفاده از مکمل های مخصوص برای بدست آوردن ریز مغذی هارا می شود. شایان ذکر است امروزه با توجه به پیروی اغلب افراد از سبک نامناسب روش های تغذیه ای و بروز برخی بیماری ها و اختلالات،نیاز به استفاده از مکمل های ضروری حاوی ریز مغذی ها برای بدن، بیش از پیش احساس می شود.
بدن انسان برای انجام فعالیت های روزانه، نگهداری از انرژی و ذخیره آن در طول شبانه روز به انرژی دریافت شده از مواد غذایی نیازمندست. سلامت چشم انسان نیز مانند سایر اعضای بدن نیز مهم است و پیروی از اصول و نکاتی درخصوص مراقبت از چشم ها، مسئله ایست که نمی توان به سادگی از آن گذشت. بنابراین رعایت نکات بهداشتی، غذایی و دارویی را همواره جدی بگیرید و سعی کنید از رژیم غذایی متعادل که حاوی انواع ریز مغذی ها و ویتامین های ضروری برای بدن (A،E ،C، مس، سلنیوم، روی و غیره ) است، پیروی کنید.