نکات مراقبتی و بهداشتی از چشم

علت فشار چشم چیست ؟

فشار چشم

محدوده ی طبیعی فشار چشم بین بین ده تا بیست میلی متر جیوه است .فشار خون بالای چشم  یا پرفشاری چشم که اصطلاحا به آن Ocular Hypertension نیز گفته می شود ، زمانی رخ می دهد که فشار داخل چشم،به بالاتر  از محدوده ی طبیعی (نرمال) برسد.بنابراین فشار چشم زمانی غیر طبیعی شناخته می شود که بالاتر از بیست و یک درجه و کمتر از ده درجه باشد که در اینصورت به بینایی شما آسیب وارد می شود . همچنین فشار بالای چشم خطر ابتلا به گلوکوم یا آب سیاه را افزایش می دهد .

عوارض فشار چشم چیست ؟

عوارض فشار چشم  به طور کلی تحت تاثیر برخی بیماری هایی چون دیابت و فشار خون در افراد بالای چهل سال است و از جمله عوامل شایع محسوب می شود.شایان ذکر است که فشار چشمی به خودی خود بیماری محسوب نمی شود ،بلکه هشداری برای آن دسته از افرادیست که می بایست توصیه های پزشکی درمورد معاینه چشم را جدی بگیرند. زیرا در اثر بیماری آب سیاه آسیب جدی وارد شده به عصب بینایی و شاخه های عصبی چشم سبب نابینا شدن فرد می شود اما همه افرادی که دارای فشار چشم بالایی هستند ،لزوما مبتلا به گلوکوم نمی شوند. به همین دلیل یکی از عوامل موثر در جلوگیری از پیشرفت این بیماری استفاده از درمان هاییست که کمک به کاهش یا پایین آوردن فشار داخل چشم می کند .

فشار خون چشم نتیجه خارج شدن آهسته ی مایعی در داخل چشم به نام زلالیه است . در اصل،اجتماع (جمع شدن ) مایع درون چشم و تخلیه نشدن آن ،سبب افزایش فشار داخل چشم می شود .

ممکن هست هر فردی در معرض خطر ابتلا به بیماری گلوکوم باشد اما افرادی با نشانه هایی که در ادامه به آن اشاره می شود ،بیشتر در معرض خطر ابتلا به گلوکوم یا آب سیاه هستند .

  • افراد بالای چهل سال 
  • داشتن یک یا چند عضو از خانواده با سابقه ابتلا به بیماری آب سیاه
  • وارد شدن آسیب به چشم ها
  • افرادی که مبتلا به بیماری های دیابت هستند
  • افرادی که فشار خون بالایی دارند
  • افرادی که داروهای کورتیکواستروئید ها مانند پردنیزولون

علائم ابتلا به گلوکوم یا آب سیاه چشم چیست ؟

گلوکوم یا آب سیاه ،به وضعیتی گفته می شود که در آن عصب بینایی آسیب می بیند و از آنجایی که آسیب وارد شده در طول زمان و در صورت عدم پیشگیری سبب از دست دادن بینایی در افراد می شود. درحالیکه به طور دقیق مشخص نیست که دقیقا چه چیزی سبب ابتلا به این بیماری می شود ،بسیاری از افراد مبتلا به گلوکوم از فشار چشم بالایی برخوردار هستند .

در بیشتر موارد بیماری گلوکوم بدون علائم بوده و دیرتر از سایر بیماری های چشمی شناخته می شود، به همین دلیل معروف به دزدبینایی ست.ابتدایی ترین نشانه ابتلا به آب سیاه چشم ،از دست دید پیرامونی و یا دید محیطی ست که به دید تونلی (Peripheral vision loss) معروف است و شایع ترین دلایل آن سردرد های مزمنی چون میگرنی و ابتلا به گلوکوم است. بنابراین در صورت بروز علائمی چون سردرد های طولانی مدت ،تاری دید،چشم درد و ظهور هاله نور در اطراف اشیاء حتما به پزشک چشم مراجعه کنید.

آزمایش و تشخیص بیماری گلوکوم به چه صورت است؟

  • با مراجعه به چشم پزشک ابتدا به کمک قطره قرنیه چشم شما را برای مدتی باز نگه می دارند
  • در این مرحله برای اطمینان از سلامت عصب بینایی ،چشم هارا با دقت بررسی می کنند .
  • در برخی موارد پزشک چشم برای ردیابی سابقه بیماری چشمی شما ،نیاز به مشاهده و بررسی عکس از عصب بینایی شما دارد .
  • در صورت مشاهده عوامل مرتبط در ابتلا به آب سیاه ،آزمایش فشار چشم انجام می شود که به آن تونومتری گفته می شود .
  • در مرحله آخر در صورت تشیخیص پزشک و الزام آزمایش ، میدان دید چشم را مورد ملاحظه قرار داده تا دید مستقیم و محیطی فرد نیز مورد بررسی قرار گیرد .
فشار چشم و راه درمان آن
فشار چشم و راه درمان آن

آیا مصرف داروهای استروئیدی تاثیری بر سلامت بینایی چشم دارند  ؟

بررسی نتیجه معاینه پزشکی چشم با هدف اطمینان از آسیب نرسیدن به سلامت بینایی چشم پس از مصرف داروهای استروئیدی برای طولانی مدت از جمله مسائلی ست که می بایست به آن پرداخته شود.

مصرف داروهای استروئیدی با تجویز پزشک به عنوان عامل کنترل کننده در کاهش التهاب  بدن و درمان موثر  برای بیماری های خود ایمنی ، سرطان  و کاهش التهاب چشم پس از عمل جراحی و غیره با در نظر گرفتن تمامی مسائل و ریسک های ناشی از مصرف آن ها در بازه زمانی کوتاه یا طولانی مدت به کار می رود.در نتیجه مصرف داروهای ضد التهاب استروئیدی با دوز بالاتر و طولانی مدت با بالا رفتن فشار چشم ، احتمال ابتلا بیماری های چشمی مانند آب مروارید و آب سیاه (گلوکوم ) را افزایش می دهد . بنابراین اگر به مدت بیش از دو هفته داروی استروئیدی با دوز بالا استفاده می کنید ،حتما با مشورت با پزشک خود به متخصص چشم برای معاینه پزشکی و اندازه گیری فشار چشم مراجعه کنید .

چگونه به درمان سریع فشار چشم بپردازیم ؟

  به طور معمول دو روش عمومی برای درمان سریع فشار چشم وجود دارد :

  • درمان به وسیله دارو
  • لیزر درمانی

برای درمان فشار چشم بالا ،اغلب پزشکان چشم به تجویز قطره دارویی می پردازند .استفاده از این قطره سبب جلوگیری از جمع شدن مایع زلالیه در جلوی چشم می شود . بنابراین این قطره به مرور از افزایش فشار چشم و وارد شدن آسیب به عصب بینایی جلوگیری می کند . اما به دلیل بروز عوارض جانبی در اثر استفاده از دارو ،فرد می بایست به طور مداوم به چشم پزشک مراجعه کرده تا مراحل درمان و نتایج بررسی شده و در صورت بهبود ،مصرف آن قطع گردد.همچنین در برخی موارد درمان فشار چشم بالا به وسیله لیزر نیز صورت می گیرد اما چون جراحی با لیزر احتمال مبتلا شدن فرد به بیماری گلوکوم (آب سیاه ) را افزایش می دهد ،در اغلب موارد توصیه نمی شود.

1 نظر در “علت فشار چشم چیست ؟

  1. محمدحسین لطفی زاده گفت:

    خیلی عالی بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.