نمره چشم وقتی تغییر می کند ما به سمت عینکی شدن می رویم. چیزی که برای عده ای خوشایند و برای برخی دیگر تفاوتی ندارد. اما آن دسته که برایشان خوشایند نیست، سراغ عمل لیزیک و لازک می روند که در مقاله عینک آفتابی مناسب بعد از عمل لیزیک کمی راجع به این عمل ها و تفاوت هایشان توضیح دادیم و می توانید مطالعه کنید. اما از چه سنی باید به سراغ این عمل ها برویم ؟ از سنی که نمره چشم ثابت می شود و چشم تغییری نخواهد کرد!
همانطور که در مقاله ی فوق توضیح دادیم؛ عمل های اصلاح نمره چشم بخشی از چشم و قرنیه را تغییر می دهند که باعث می شود میدان دید چشم اصلاح شود و به اصطلاح تغییر کند. اگر در سنی سراغ این عمل ها برویم که حالت چشم تثبیت نشود این امکان وجود دارد که مجددا این عدد برای چشم شما تغییر کند و اگر باز بخواهیم سراغ عمل های مذکور بروید دیگر شانسی برای اصلاح میدان دید و نمره چشم وجود نداشته باشد و یا به چشم آسیب جدی وارد شود.
در این مقاله با ما همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید.
فهرست مطالب
تعریف نمره چشم
نمره چشم یعنی میزان ضعف بینایی. هر قدر این نمره با صفر اختلافش بیشتر باشد، ضعف بینایی نیز بیشتر است. حال ممکن است دچار ضعف در دور بینی یا در نزدیک بینی ، یا دچار آستیگماتیسم باشید. نمره چشم در نسخه ای که توسط چشم پزشک در نسخه شما درج می شود شامل اطلاعاتی است که مشخص کند که کدام چشم شما درگیر این موضوع است و عینکی که عینک ساز برایتان آماده می کند چقدر باید قوی باشد که میدان دید شما را اصلاح کند و به حالتی که نمره چشم شما صفر باشد نزدیک کند تا وضوح دید بهتری داشته باشید.
نمره چشم شما اگر تثبیت نشود برای عمل اصلاح میدان دید که دیگر نیازی به ابزاری مانند عینک نداشته باشید، در آینده دچار دردسر خواهید شد.
چرا باید به ثابت شدن نمره چشم اهمیت بدهیم ؟
همانطور که بالاتر اشاره کردیم اگر نمره چشم شما ثابت نشده باشد و سراغ عمل های اصلاح میدان دید بروید کار اشتباهی است. در عمل های اصلاح میدان دید مانند لیزیک ، لازک ، PRK و اسمایل (Smile) قرنیه برداشته شده و با ابزار های جراحی مانند تیغ و لیزر فرم چشم اصلاح می شود و سپس قرنیه به جای خود باز می گردد.
هنگامی که شما سراغ این عمل ها زودتر از موعد می روید پس از اصلاح اولیه ، مجددا یک تغییر فرم اتفاق می افتد که شاید دیگر این امکان وجود نداشته باشد که بتوانید این اصلاح را انجام دهید. معمولا هدف از عمل اصلاح میدان دید ، خلاص شدن از عینک زدن در طول روز یا در مواقع خاص است. هنگامی که به سن ثابت شدن نمره چشم اهمیت ندهید و سراغ عمل بروید، شاید مجبور شوید تا آخر عمر عینک را همراه داشته باشید و از دستش نتوانید خلاص شوید.
چه عواملی باعث تغییرات مکرر در نمره چشم می شوند ؟
دلایل شایع این اتفاق، قوز قرنیه است که با سن رابطه مستقیمی دارد. موارد دیگری مانند آب مروارید هم در این خصوص بی تاثیر نیستند اما چون موضوع صحبت ما تاثیر سن بر نمره چشم است از زیاده گویی در این مقاله می پرهیزیم و در مقاله ای جداگانه راجع به آن با شما صحبت می کنیم.
قوز قرنیه یا کراتوکونوس ، به معنی و مفهوم آن است که به دلیل انعطاف پذیری بالای بافت قرنیه چشم که در سنین ۱۰ تا ۲۵ سالگی ، بافت قرنیه از حالت کروی شکل خود خارج می شود و یک حالت مخروطی پیدا می کند. حالت کروی شکل قرنیه چشم باعث می شود نور به صورت یکسان به چشم برسد ولی وقتی شکل مخروطی به خود می گیرد باعث متمرکز شدن نور و ایجاد اختلال در وضوح بینایی می کند.
چه راهکار هایی برای مقابله با تغییر نمره چشم وجود دارد؟
با شناخت عواملی که باعث می شود نمره چشم دچار تغییر شود و رعایت نکات لازم می توانیم مانع از تغییر نمره چشم شویم. عواملی که روی نمره چشم تاثیر می گذارد: دیابت ، ضربه ، وراثت ، نور خورشید ، نگاه کردن طولانی مدت به مانیتور ، استفاده از لوازم آرایشی غیر استاندارد و ارزان قیمت ، خوابیدن با آرایش چشم و استفاده طولانی مدت از تلفن همراه را نام برد.